Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Čokoláda – neodepírejte si jí i Montezuma II. jí holdoval

Čokoláda

Čokoláda není nic až tak špatného, jak nám je často prezentováno. Ale musíte vědět jakou si vybrat! Rozhodně je lepší se vyhnout čokoládě mléčné, která obsahuje hodně tuku, cukru a aditiv (chemických). Vyberte si čokoládu tmavou, která bude mít obsah kakaa alespoň 70 %. A pokud tu teď píši, že čokoládu můžete klidně jíst, tak tím nemyslím „jíst v jakémkoli množství“. Doporučuje se maximálně 25 g kvalitní čokolády denně.

Prvními pěstiteli kakaovníku a konzumenty čokolády byli prý Olmékové, kteří žili na pobřeží Mexického zálivu a dále pak Mayové a Aztékové. Čokoláda byla považována za afrodiziakum. Aztékové do ní přidávali různá koření (například vanilku a chilli). Čokoládě prý propadl i aztécký král Montezuma II. Kakaové boby byly používány jako platidlo a byly směnitelné na trhu.

Pokud si občas dáte kvalitní čokoládu, můžete i prospět svému tělu a zdraví.

  • Obsahuje totiž flavonoidy, což jsou látky s antioxidačním účinkem (více o antioxidantech zde). Flavonoidy snižují riziko infarktu a mrtvice, působí pozitivně na cévy, snižují LDL cholesterol, zvyšuji HDL cholesterol, pomáhají snížit krevní tlak. Mají i pozitivní vliv na učení a paměť. Podle jedné italské studie prý je hořká čokoláda nejspíš jedinou sladkostí, která má v podstatě pozitivní vliv. Flavonoidy totiž zvyšují produkci oxidu dusnatého v těle čímž se zlepšuje citlivost na inzulín.
  • V kakaových bobech je obsažen také tryptofan, jeho přeměnou vzniká serotonin - tzv. hormon dobré nálady.
  • Kromě toho vyvolává čokoláda příjemný pocit spokojenosti i díky obsahu fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity napětí, úzkosti a strachu. Kousek čokolády se nám bude tedy hodit při stresu a vyčerpání.

Je tedy zřejmé, že s rozumem konzumovaná kvalitní čokoláda je vhodná pro všechny, tedy i pro ty, kteří chtějí působit preventivně například proti negativním projevům andropauzy (více zde) a menopauzy (více zde).

Tip pro vás: Pokud čokoládu milujete, zařaďte jí klidně místo svačiny například s ovocem. Nastrouhejte si jí kousek do jogurtu nebo do müsli. A můžete si také připravit horkou čokoládu. Recept na lahodnou mexickou horkou čokoládu najdete zde. Pokud chcete zdravější nápoj, místo cukru použijte stévii (o stévii více zde).

Neodpírejte si jí. Navíc je lepší si dát každý den jeden čtvereček než pak najednou celé balení :-). "Ujíždíte" na čokolátě? Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

 

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky