Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Mikulášské a vánoční figurky – raději čtěte etikety

Figurka

Obchody už na nás zase útočí vánočním zbožím :-). Nabízejí i „čokoládové“ figurky. Buďte obezřetní a dobře vybírejte co kupujete.

Kupujte čokoládu

  • Čokoláda musí obsahovat kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. O čokoládě se dočtete více zde.
  • Název výrobku (čokoláda) by měl zavazovat výrobce, aby výrobek obsahoval správné množství kakaové hmoty a byl tak opravdu čokoládou.
  • Kvalitní výrobek by měl obsahovat u hořké čokolády minimálně 35 % kakaové sušiny, u mléčné čokolády minimálně 25 % kakaové sušiny, u bílé čokolády minimálně 20 % kakaového másla. Neměl by obsahovat rostlinný tuk. Proto si pečlivě přečtěte etiketu.

Raději nekupujte náhražky

Výrobci chtějí vyhovět zákazníkům, kteří chtějí levné výrobky. Proto používají názvy jako například čokoládová pochoutka nebo kakaová pochoutka. Náhražky můžou obsahovat:

  • tuky s transmastnými kyselinami (více zde) místo kakaového másla,
  • umělá sladidla místo cukru nebo pokud tam cukr je, může ho tam být i přes 50 %!,
  • místo sušeného mléka náhražku mléka (v případě mléčné pochoutky),
  • aditiva například pro „lepší“ chuť a hezčí barvu, éčka atd.

Raději nekupujte nic než nekvalitní „pochoutku“ :-).

Napište mi a staňte se fanouškem na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz svoje zkušenosti s kvalitou takových výrobků.

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.
Vánoční stůl našich předků
8. Prosinec 2017 | Encyklopedie | Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.     Co naši předkové na Štědrý večer jedli... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
6. Prosinec 2017 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Břicho
10. Říjen 2017 | Encyklopedie | Co oslabuje naši imunitu Pokud náš imunitní systém funguje naplno, je schopen zvládnout jakoukoli nákazu. Imunitu našeho těla oslabují:  chemické látky z potravy a z prostředí, špatný životní styl, špatné stravovací návyky, kouření, jíme málo... Zobrazit celý článek.
Margarín
1. Říjen 2017 | Encyklopedie | Margaríny měly být původně zdravou náhradou másla (živočišných tuků). Konzumace másla byla dávána do souvislosti se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Později se však ukázalo, že margaríny nejsou tak zdravé jak se tvrdilo. Margaríny... Zobrazit celý článek.

Stránky