Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Avokádo – zatočte s cholesterolem, anémií a kily navíc

Avokádo

Avokádo tvarem připomíná hrušku. Proto také český název stromu, jehož je plodem, zní hruškovec přelahodný. Tento strom je původem z Mexika. Byla prý nalezena 7 tisíc let stará semena divokých avokád. Postupně došlo k vypěstování odrůd s většími plody.

Avokádo je zajímavé tím, že obsahuje hodně (cca 20 %) tuků. Ale jsou to tuky dobré, vhodné pro zdravou výživu.

Avokádo je dobrým pomocníkem při snižování hladiny cholesterolu a při prevenci a léčbě aterosklerózy, hypertenze a kardiovaskulárních nemocí.

Co obsahuje 

  • Avokádo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které se neukládají do tělesných tukových zásob. Díky tomu avokádo vyhovuje i jako dietní potravina a je doporučováno odborníky při snižování nadváhy.
  • Dále obsahuje velké množství železa, takže je vhodné proti anémii.
  • Avokádo je ovoce s největším obsahem vitamínu E. Dokonce strčí do kapsy i živočišné zdroje vitamínu E a to vejce a máslo. Vitamín E je významný antioxidant (více o antioxidantech zde), který chrání před rakovinou a stárnutím buněk. Kromě toho avokádo obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, K a H a minerální látky jako je draslík, hořčík, měď, fosfor.
  • Avokádo je též bohaté na vlákninu, čímž například pomáhá k pomalejšímu vstřebávání potravy (více o vláknině zde).

Pro koho je vhodné

  • Avokádo, jak jsem již uvedla, obsahuje tuky (kyselina linolová, fosfolipidy), které jsou velmi důležité pro metabolismus nervové soustavy. A dále obsahuje vitamín B6, který je důležitý pro správnou funkci neuronů. Z tohoto důvodu je avokádo velmi vhodné pro ty, kteří trpí nervozitou, podrážděností a depresemi. Tedy i pro všechny, kteří se potýkají s projevy andropauzy (více zde) a menopauzy (více zde).
  • Avokádo je zásadité a má ochranný účinek na sliznici žaludku, proto je velmi vhodné pro lidi trpící vředy a gastritidou.
  • Avokádo je vhodné i pro diabetiky, neboť pomáhá udržovat správnou hladinu krevního cukru a snižuje cholesterol.
  • Avokádo má „máslovou“ konzistenci a je také jako náhražka másla vhodné. Tuky v něm obsažené jsou mnohem lépe stravitelné než ty v másle. Avokádo je vhodné například na pomazánky, dipy a do salátů.

Tipy pro vás:

  • Připravte si z avokáda tradiční guacamole, recept najdete zde.
  • Po rozkrojení zakapejte avokádo citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla a neztratila cenné látky.
  • Při nákupu vybírejte zralé avokádo tj. na omak měkké, nikoli kašovité. Nevadí pokud koupíme avokádo tvrdé (nezralé), protože ho můžeme doma nechat dozrát. Stačí avokádo zabalit do novin a nechat při pokojové teplotě cca 2 – 3 dny dozrát.
  • Pokud svému Alíkovi dáte ochutnat avokádo, může to být také jeho poslední ochutnávka! Nedávejte avokádo psům, kočkám a ptákům, neboť obsahuje jedovatý persin.

Podělte se s námi o svoje zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz

 

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky