Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Citron – zázračný zdroj zdraví

Citron

Je to „běžná“ potravina, kterou máme nejspíš všichni doma v lednici. Až by se zdálo, že je obyčejná a nenadchne nás. Opak je pravdou. Z citronu bychom měli být nadšeni stále dokola. Představte si, že středně velký citron (o váze cca 150 g) poskytne dospělému doporučenou denní dávku vitamínu C!

Konzumace citronu je velice vhodná nejen jako prevence projevů stárnutí organismu (více o andropauze zde, více o menopauze zde).

Co najdeme v citronu

Víme, že citron obsahuje vitamín C (kyselina askorbová). Obsahuje i provitamin A, který je náš organismus schopen metabolizovat na vitamín A (pomáhá udržovat zdravé oči). Dále obsahuje minerální látky jako je například vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek. Citron také obsahuje bioflavonoidy.

Jaké pozitivní účinky má konzumace citronů 

Je jich hodně jako příklad uvádím následují:

  • Působí jako prevence před rakovinným bujením a zánětům.
  • Pravidelná konzumace chrání před nachlazením a chřipkou.
  • Obsaženými antioxidanty (více zde), posiluje imunitní systém.
  • Má pozitivní vliv na HDL cholesterol a posílení kostí.
  • Citron má antibakteriální a antiseptické účinky,
  • neutralizuje náš organismus a pomáhá tak proti překyselení (vyrovnává pH).
  • Obsahuje pektin, což je vláknina prospěšná pro naše střeva se silným antibakteriálním účinkem.
  • Pomáhá snížit bolesti a záněty kloubů, protože rozpouští kyselinu močovou.
  • Má pozitivní vliv na pokožku (záněty, akné, vrásky, stařecké skvrny).
  • Ulevuje při pálení žáhy.
  • Stimuluje funkci jater a ředí krev, čímž preventivně působí proti vzniku trombózy.
  • Posiluje stěny a zvyšuje pružnost cév.
  • Má pozitivní vliv na nervový systém.
  • Citronová šťáva dodává okamžitou energii.
  • Zlepšuje schopnost vstřebávání látek z potravy (například železa).
  • Čistí organismus a krev od odpadních látek.
  • Citronová šťáva pomáhá i při hubnutí. Stimuluje zažívací systém (zabraňuje zácpě a průjmu). Výborně nám nastartuje metabolismus.

Tipy pro vás: Pro ranní nastartování metabolismu pijte vlažnou vodu s citronem. A nebo si ráno udělejte čaj z kajenského pepře, do kterého přidáte citron. Recept najdete zde. Čaj z kajenského pepře v kombinaci přísad uvedených v receptu je výborným prostředkem pro celkovou detoxikaci těla, hubnutí a má léčivé účinky (více zde).

Konzumujete pravidelně citron? Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

 

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Rajče
14. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek je... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky