Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Co je menopauza

Žena

Menopauza je přirozený proces

  • Nastává u žen cca mezi čtyřiceti a šedesáti lety a nevyhne se žádné z nás.
  • Je to fyziologický děj, kdy ženské pohlavní orgány přestávají plnit svojí hlavní funkci a to přípravu na těhotenství a těhotenství samotné.
  • Vaječníky pomalu přestávají produkovat pohlavní hormony, především estrogeny. Jejich úbytek je hlavní příčinou potíží spojených s menopauzou.
  • Samotná menopauza (trvalé vymizení menstruace) nastává v České republice v průměru v 51. roce života ženy.

Příznaky menopauzy

Nástup i průběh menopauzy je individuální u každé ženy.

  • Dobrá zpráva je, že jedna třetina žen menopauzu nepocítí.
  • Jedna třetina žen příznaky pociťuje, ale vnímá je jako snesitelné.
  • Poslední třetina žen se však potýká s vážnějšími problémy. Dostavují se návaly horka a pocení. Návaly jsou pociťovány v horní polovině těla, zejména v oblasti krku a hrudi. Jsou různě dlouhé, trvají zhruba do 5 minut a jejich frekvence je individuální. V noci se označují jako "noční pocení".
  • Příznaky menopauzy můžou být velice variabilní. Můžou se vyskytovat bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, dušnost, svíravý pocit na hrudi, poruchy srdečního rytmu, trávicí potíže i obtíže v sexuálním životě.
  • Velkou část projevů menopauzy představují psychické potíže, jako pocity úzkosti, sklon ke špatným až depresivním náladám, podrážděnost, nervozita, neschopnost soustředit se atd.
  • Může se projevovat zvýšená únava a nespavost.

Přečtěte si také další články:

Menopauza - akutní příznaky.

Menopauza - subakutní příznaky.

Menopauza - chronické příznaky.

Více o menopauze, prevenci projevů a jejím zvládnutí se dočtete v "Deseti krocích", které ode mě zdarma získáte po přihlášení odběru novinek (formulář naleznete v pravém sloupci).

sdílet

Další články

Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Rajče
14. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek je... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky