Diabetes
21. Květen 2019 |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
4. Květen 2017 |
Rafinovaný cukr je velmi nezdravý a rafinovaně ničí naše zdraví.
Co nám cukr způsobuje
Cukr způsobuje civilizační choroby - diabetes, kardiovaskulární nemoci, obezita, rakovina, zánětlivá revmatická onemocnění, deprese, chronický únavový... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
7. Červenec 2016 |
Ovesné vločky jsou velmi zdravou potravinou.
Co jsou ovesné vločky a jaké produkty lze koupit
Ovesné vločky se vyrábí lisováním jader ovsa.
Lze koupit i tzv. jemné ovesné vločky, které se vyrábí tak, že se jádra před lisováním nařežou. Pro... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
15. Červen 2016 |
Světová zdravotnická organizace (WHO) v dubnu 2016 zveřejnila Světovou zprávu o diabetu. Ze zprávy vyplývá, že diabetes (cukrovka) je tichý zabiják na vzestupu.
Negativní data
V České republice vzrostl výskyt diabetu za posledních 25 let u mužů z 6... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Prevence nemocí
1. Květen 2016 |
Intervalový trénink je tělesná aktivita, která zahrnuje krátké intenzivní fyzicky náročné výkony vystřídané intervalem s pomalejším tempem.
Příklad intervalového tréninku
- Intervalový trénink začíná 3 – 5 minutovým rozehřátím,
- následuje... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Pohybové aktivity
26. Duben 2016 |
Brokolice pochází ze Středomoří. Je to košťálová zelenina, do této skupiny patří například i hlávkové zelí (více o zelí zde), kapusta, květák. Konzumace brokolice je velice zdraví prospěšná.
Co brokolice obsahuje
Fytochemikálie – soulforafan,... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
26. Březen 2016 |
Konzumace jablek je pro naše zdraví velice prospěšná. Jablko je jedním z nejpěstovanějších ovocných druhů. Jeho výhodou tedy je, že je téměř vždy k dostání, můžeme využít domácí produkci a zároveň oproti jiným ovocným druhům je i cenově dostupné.... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny
10. Únor 2016 |
Tato skupina tuků nemá žádnou výživovou hodnotu a významně škodí zdraví (o transmastných kyselinách si přečtěte také zde).
Jak vznikají
Vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, zejména olejů, pomocí hydrogenace (přečtěte si o palmovém... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
9. Únor 2016 |
Doporučení Evropské komise
Koncem roku 2015 vydala Evropská komise doporučení, na základě kterého by se měl snížit podíl průmyslově vyráběných tuků v potravinách. Doporučení se týká margarínů, které jsou vyráběny zastaralou metodou – hydrogenací.... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Encyklopedie
29. Prosinec 2015 |
Česnek je významné přírodní antibiotikum, obsahuje řadu vitamínů (A, B, C), minerálů (vápník, jód, selen) a antibakteriálních látek.
Jak česnek pomáhá?
Zlepšuje imunitní systém, funguje jako antioxidant (více o antioxidantech zde).
Chrání před... Zobrazit celý článek.
Rubrika: Léčivé potraviny