Intervalový trénink – zdraví a kondice rychle a zábavně
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Neděle 1. Květen 2016 23:12
Intervalový trénink je tělesná aktivita, která zahrnuje krátké intenzivní fyzicky náročné výkony vystřídané intervalem s pomalejším tempem.
Příklad intervalového tréninku
- Intervalový trénink začíná 3 – 5 minutovým rozehřátím,
- následuje 30 sekund maximální pohybové intenzity,
- a pokračuje 90 sekund pomalejšího tempa,
- uvedený trénink (trvající 2 minuty) opakujeme 8 x,
- po ukončení 8 sérií následuje několik minut zklidnění.
Výhody
- Tento trénink můžeme aplikovat na všechny možné aktivity - jízda na kole, běh, plavání, skákání přes švihadlo.
- Lze ho provádět i doma – na rotopedu, běžeckém pásu apod.
- Vejde se do 20 minut a je tedy vhodný i pro ty, kteří nemají moc času.
- Je rychlý a zábavný.
- Intervalovým tréninkem spálíme mnohem více než aerobním.
- Trénink opakujeme 2 – 3 x týdně. Více opakování týdně není potřebné ani vhodné, protože po intenzivním intervalovém tréninku dochází ještě následujících 24 hodin díky zvýšenému metabolismu k odbourávání tuků a regeneraci svalů.
Jak nám intervalový trénink prospívá
- Posiluje kardiovaskulární systém.
- Posiluje plíce.
- Posiluje imunitu.
- Je důležitý pro udržení kondice.
- Chrání před nemocemi srdce, diabetu 2. typu, osteoporózou a snižuje riziko např. rakoviny prsu.
- Podporuje udržení správné hladiny cholesterolu.
- Zpomaluje stárnutí.
- Podporuje očistu organismu – zlepší cirkulaci krve a lymfy.
- Zlepšuje náladu, snižuje napětí a depresi.
Máte zkušenosti s intervalovým tréninkem? Napište nám na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
24. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář