Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Kajenský pepř

Kajenský pepř

Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz kajenský je počeštěný název odrůdy Cayenne. Můžeme jím nahradit běžně používanou pálivou papriku nebo pepř.

Co obsahuje kajenský pepř

  • Ostrý je kajenský pepř díky obsahu kapsaicinu, který má řadu léčivých vlastností.
  • Vitamíny C, A a vitamíny řady B,
  • Minerální látky - vápník a draslík. 

Jaké léčivé účinky kajenský pepř má?

Takové jaké se nám hodí pro prevenci v souvislosti s andropauzou a menopauzou.

  • Čistí a ředí krev, čímž zrychluje metabolismus a krevní oběh. Působí proti vzniku krevních sraženin a snižuje riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Podporuje zdraví srdce, neboť pomáhá udržovat normální krevní tlak. Rovněž v těle vyrovnává hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
  • Pomáhá při trávicích obtížích. Stimuluje sekreci trávicích šťáv a podporuje trávení. Zmírňuje podráždění žaludku, pozitivně působí na vředy a předchází průjmovým onemocněním.
  • Působí proti chřipce a nachlazení, neboť pomáhá rozpouštět a uvolňovat hlen, což prospívá dutinám, průduškám i plicím a zlepšuje dýchání.  Mírní bolesti v krku, tlumí dráždivý kašel.
  • Má silné antibakteriální a antimykotické účinky a posiluje imunitní systém.
  • Zmírňuje alergie.
  • Odstraňuje bolesti kloubů a migrény.
  • Zastavuje vnitřní krvácení a lze ho použít i přímo jako první pomoc na povrchu těla při krvácejícím zranění.
  • Studie prokázaly, že působí proti vzniku rakoviny plic u kuřáků a proti vzniku rakoviny jater.
  • Působí jako antioxidant, chrání tkáně před oxidačním poškozením.
  • Podporuje detoxikaci, protože zvyšuje funkci lymfatického a trávicího systému. Ohřívá tělo a způsobuje pocení a tím zjednodušuje přirozený proces detoxikace.
  • Přispívá k redukci tělesné hmotnosti, protože povzbuzuje spalování cukrů a tuků. Pokud si dáte ráno kajenský pepř k snídani, snížíte si chuť k jídlu a tím i kalorický příjem po celý den.

A na závěr mám pro vás tip. Udělejte si ráno čaj z kajenského pepře. Recept najdete zde. Čaj v kombinaci přísad uvedených v receptu je výborným prostředkem pro celkovou detoxikaci těla, ranní nastartování metabolismu, hubnutí a má výše uvedené léčivé účinky. Kajenský pepř (mleté chilli papričky) lze běžně koupit v obchodech. Ale při prvním použití v kuchyni dejte pozor, hodně pálí a proto začínejte s menší dávkou :).

Používáte kajenský pepř? Podělte se s námi o svoje zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Další články

Máslo
7. Únor 2019 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Leden 2019 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Glutamát obsahují párky, klobásy
1. Leden 2019 | Encyklopedie | Co je glutamát Glutaman sodný (E621) - chemicky vyrobená sůl kyseliny glutamové, bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejčastěji používán k dochucení - zvýrazňuje chuť a vůni.  Umami... Zobrazit celý článek.
Rajče, česnek
17. Srpen 2018 | Recepty | Ingredience zralá rajčata česnek tymián sůl olivový olej   Postup Zralá rajčata nakrájíme na půlky, dáme na pekáč s pečícím papírem nakrojenou částí nahoru. Dáme do trouby a pečeme cca 45 minut při 180 ºC. Než se rajčata upečou si připravíme česnek... Zobrazit celý článek.
Rozmarýn
6. Leden 2018 | Recepty | Ingredience 250 g másla 10 lžic olivového oleje rozmarýn (nebo petržel, pažitka apod.) sůl Postup Máslo necháme úplně změknout a pak do něj vmícháme olivový olej. Následně přidáme nasekaný rozmarýn nebo jiné bylinky. Uchováváme v lednici. Dobře se... Zobrazit celý článek.

Stránky