Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Mikulášské a vánoční figurky – raději čtěte etikety

Figurka

Obchody už na nás zase útočí vánočním zbožím :-). Nabízejí i „čokoládové“ figurky. Buďte obezřetní a dobře vybírejte co kupujete.

Kupujte čokoládu

  • Čokoláda musí obsahovat kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. O čokoládě se dočtete více zde.
  • Název výrobku (čokoláda) by měl zavazovat výrobce, aby výrobek obsahoval správné množství kakaové hmoty a byl tak opravdu čokoládou.
  • Kvalitní výrobek by měl obsahovat u hořké čokolády minimálně 35 % kakaové sušiny, u mléčné čokolády minimálně 25 % kakaové sušiny, u bílé čokolády minimálně 20 % kakaového másla. Neměl by obsahovat rostlinný tuk. Proto si pečlivě přečtěte etiketu.

Raději nekupujte náhražky

Výrobci chtějí vyhovět zákazníkům, kteří chtějí levné výrobky. Proto používají názvy jako například čokoládová pochoutka nebo kakaová pochoutka. Náhražky můžou obsahovat:

  • tuky s transmastnými kyselinami (více zde) místo kakaového másla,
  • umělá sladidla místo cukru nebo pokud tam cukr je, může ho tam být i přes 50 %!,
  • místo sušeného mléka náhražku mléka (v případě mléčné pochoutky),
  • aditiva například pro „lepší“ chuť a hezčí barvu, éčka atd.

Raději nekupujte nic než nekvalitní „pochoutku“ :-).

Napište mi a staňte se fanouškem na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz svoje zkušenosti s kvalitou takových výrobků.

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200 –... Zobrazit celý článek.
Rajče
14. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek je... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky