Ředkvička – chrání nás před bakteriemi a plísněmi
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Čtvrtek 4. Duben 2019 15:34
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
- Hořčičné oleje a silice,
- vitamíny – C, řady B, E, D,
- beta karoten,
- minerální látky – selen, hořčík, železo, draslík, vápník, fosfor, mangan a další,
- vlákninu a další.
Jak působí ředkvička na naše tělo
- Díky hořčičným olejům a silicím působí proti bakteriím a plísním v našem zažívacím traktu, působí proti průjmům, nadýmání,
- díky obsahu silic napomáhá při vykašlávání,
- obsažený vitamín C podporuje imunitu,
- vápník je důležitý pro stavbu kostí a chrupavek,
- draslík má pozitivní vliv srdce,
- beta karoten působí pozitivně na oči.
Tipy pro vás:
- Pokud chcete zhubnout, ředkvička je díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny velmi vhodná do zdravého jídelníčku.
- Nejjednodušší a chutnou variantou konzumace čerstvých ředkviček je ředkvička nakrájená na plátky na chlebu namazaném máslem. Ředkvička je vhodná i do salátů (recept zde).
- Ředkvičky si vypěstujete snadno i sami.
Napište mi na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
24. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
7. Únor 2019 |
Encyklopedie |
O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné.
Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář