Roundup – je lepší mít plevel na zahrádce než rakovinu
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Pondělí 6. Červen 2016 16:51
Používáte na své zahrádce a u domu Roundup, abyste se zbavili plevelů? Doporučuji to raději nedělat. Roundup obsahuje nebezpečný glyfosát.
Laboratorní analýzy prokázaly, že šest z deseti testovaných obyvatel České republiky mělo v moči toxický glyfosát. Testy provedla německá Zdravotní laboratoř v Brémách.
Kde se používá
- Roundup obsahující glyfosát je nejpoužívanější herbicid k hubení rostlin.
- Glyfosát se používá také například k tzv. desikaci (vysušování) – dosoušení řepky, kukuřice, slunečnice a dalších zemědělských plodin před sklizní.
Čím je glyfosát nebezpečný
- Je toxický pro lidské buňky. Zvyšuje pravděpodobnost genetických mutací a rizika rakoviny. Inhibuje cytochrom P450, který likviduje škodlivé látky z prostředí.
- Může narušovat účinek lidských hormonů. Nejcitlivější k účinkům látek narušujícím hormonální systém je lidský plod. Proto by měly být opatrné hlavně těhotné ženy a ženy plánující těhotenství.
- Narušuje funkce a život mikrobů, kteří žijí v našem těle a tím i funkci celého těla.
- Následkem jsou nemoci žaludku, střev, kardiovaskulární onemocnění, rakovina, deprese, obezita, Alzheimerova choroba, autismus...
Škodí životnímu prostředí
- Snižuje biologickou rozmanitost krajiny. Ubývají květiny kolem polí a na loukách, mizí hmyz, ptáci...
- Dostává se z půdy do vodních toků, podzemních vod, kontaminuje pitnou vodu...
Další negativa používání Roundupu
Britská studie zjistila, že lojový amin (inertní složka) obsažený v Roundupu zesiluje škodlivý účinek na lidské buňky a to i při velmi nízkých koncentracích (nižších než je běžně používaná koncentrace pro trávníky a na farmách).
Kde byl prokázán
- Stopy glyfosátu se podařilo prokázat například v chlebu.
- Německá spotřebitelská organizace Umweltinstitut München zjistila zbytková množství glyfosátu ve čtrnácti nejoblíbenějších německých pivech. Látku obsahovaly všechny vzorky, které organizace testovala.
Dobrý příklad
- Řetězec Hornbach vyřadil ze všech svých prodejen včetně Česka výrobky obsahující glyfosát, včetně nejpoužívanějšího Roundupu. Všechny tyto produkty nahradil šetrnějšími přípravky na biologické bázi.
- Některé evropské země už v rámci svých pravomocí předstihly evropská opatření, například Rakousko, Švýcarsko a Německo už vydaly zákaz používání glyfosátů k desikaci.
Tipy pro vás
- Nakupujte raději biopotraviny (více zde). Omezíte riziko přijímaných chemikálií. Ekologicky vypěstovaná zelenina má v porovnání s klasickou (konvenčně vypěstovanou) zeleninou nižší obsah dusičnanů až o 50 % a nižší obsah pesticidů o více než 90 %. Nákup biopotravin je především přínosem pro naše zdraví, ale zároveň přispíváme k lepším životním podmínkám chovaných zvířat a k nižšímu znečišťování životního prostředí chemickými látkami.
- Podpořte lokální dodavatele biopotravin, víte pak "co a od koho" nakupujete a jíte... Pokud k tomu máte podmínky, část potravin si vypěstujte ... Nakupujte na farmářských trzích...
Raději budu mít na zahrádce nějaký ten plevel... A co Vy? Napište mi svůj názor a zkušenosti.
FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
24. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář