Transmastné kyseliny – co jsou zač?
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Středa 10. Únor 2016 10:55
Tato skupina tuků nemá žádnou výživovou hodnotu a významně škodí zdraví (o transmastných kyselinách si přečtěte také zde).
Jak vznikají
Vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, zejména olejů, pomocí hydrogenace (přečtěte si o palmovém oleji zde). Jedná se o levnou technologii, která navíc významně prodlužuje trvanlivost potravin.
Kde je najdeme
- Můžeme je stále najít i v některých margarínech (rostlinných máslech, více o margarínech zde) určených pro studenou kuchyni, řada výrobců však již přešla na zdravější technologie.
- Jsou však obsaženy i nadále ve ztužených rostlinných tucích (margaríny) na pečení, smažení a fritování. Zejména jsou obsaženy v průmyslově zpracovaných výrobcích - popcorn, hranolky, pečivo, čokoláda, sušenky, oplatky, polevy, zmrzlina, v listovém těstě, sušených náhradách mléka (sojové mléko, ovesné mléko) atd.
- Transmastné kyseliny mohou také vznikat při zahřívání nevhodných rostlinných olejů při vysokých teplotách okolo 220 - 270 °C. Reálné nebezpečí příjmu hrozí při domácím smažení pokrmů.
- Transmastné kyseliny však najdeme v omezeném množství i přirozeně v tučných částech masa a tučných mléčných produktech. Těchto se však nemusíme bát.
Co způsobují
- Zvyšují LDL cholesterol (špatný cholesterol) a snižují HDL cholesterol (hodný cholesterol),
- zvyšují riziko infarktu, mrtvice,
- způsobují cukrovku,
- vysoký krevní tlak,
- zvyšují množství triglyceridů v krvi,
- zvyšují riziko rakoviny a další.
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 g.
Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.
Kategorie:
Další články
14. Leden 2020 |
Léčivé potraviny |
Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
24. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Co je tradiční kváskový chléb
Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí.
Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde.
Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář