Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Zázvorky – české vánoční cukroví - recept

Zázvor

Upečte si tradiční vánoční cukroví našich babiček

Ingredience

  • 280 g polohrubé mouky
  • 280 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 plné lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup

Vyšleháme vejce, žloutek a cukr. Pak přidáme zázvor, citronovou šťávu a prášek do pečiva a znovu šleháme. Vyšlehanou směs spojíme na vále s moukou a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme charakteristické zázvorkové nebo jiné :-) tvary. Vykrojené tvary dáme na plech s pečícím papírem a necháme odstát do druhého dne. Druhý den pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Nejlepší jsou cca 14 dní uleželé.

Přečtěte si o zázvoru zde.

Jaké tradiční vánoční cukroví pečete vy? Napište mi na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

Kategorie: 
sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Rajče
14. Leden 2020 | Léčivé potraviny | Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni... Zobrazit celý článek.
Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Kváskový chléb
24. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.

Stránky