Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Nepražené kakaové boby – superpotravina a antidepresivum

Kakaové boby

Kakaové boby jsou sušená semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Z kakaových bobů se vyrábí tolik oblíbená čokoláda. Bohužel běžně prodávaná čokoláda prochází složitým výrobním procesem, při kterém kakaové boby ztrácí řadu svých prospěšných živin. Navíc je k nim při výrobě dodána řada dalších ingrediencí. Především cukr, který je příčinou tloustnutí a řady onemocnění. Ale ne všechnu čokoládu je třeba zatracovat. Více o čokoládě a jakou vybrat se dočtete zde.

Stejně tak kakao, běžně prodávané v obchodech, je většinou díky pražení ochuzeno o mnoho cenných živin.

Kakaové boby je nejlepší konzumovat pouze šetrně zpracované a nepražené.

Co obsahují nepražené kakaové boby

  • minerální látky - například hořčík, železo, mangan, síru, zinek, chrom, měď,
  • vitamíny – například řady B, E, K,
  • prospěšné tuky (například kyselinu stearovou, která neovlivňuje hladinu cholesterolu),
  • mají vysoký obsah antioxidantů – například flavonoidy,

Jak nepražené kakaové boby konzumujeme

  • k ochucení a zdobení sladkých pokrmů – dezerty, kaše,
  • do jogurtu,
  • do smoothie atd.

Tipy pro vás

  • Kakaové boby jsou přírodním antidepresivem, protože obsahují dopamin a serotonin. Můžete si drcené kakaové boby dát jen tak samotné – zlepšíte si náladu, koncentraci, dodáte rychlou energii a zaženete hlad.
  • Nepražené drcené kakaové boby seženete například v prodejnách zdravé výživy.

Nepražené kakaové boby můžete jíst i při hubnutí.

Napište mi na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Máslo
7. Únor 2019 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Leden 2019 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Glutamát obsahují párky, klobásy
1. Leden 2019 | Encyklopedie | Co je glutamát Glutaman sodný (E621) - chemicky vyrobená sůl kyseliny glutamové, bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejčastěji používán k dochucení - zvýrazňuje chuť a vůni.  Umami... Zobrazit celý článek.
Rajče, česnek
17. Srpen 2018 | Recepty | Ingredience zralá rajčata česnek tymián sůl olivový olej   Postup Zralá rajčata nakrájíme na půlky, dáme na pekáč s pečícím papírem nakrojenou částí nahoru. Dáme do trouby a pečeme cca 45 minut při 180 ºC. Než se rajčata upečou si připravíme česnek... Zobrazit celý článek.

Stránky