Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Dlouhá zima bez sluníčka – tipy jak si poradit s únavou a zlepšit náladu

Zima

Taky to na vás tak trochu doléhá?

Zimní období, letos extrémně dlouhé mrazy, málo sluníčka, méně pohybu než v létě...

A co takhle trochu zvolnit a věnovat se sobě?

 

 

 

 

Odpočinek

První u čeho je dobré začít, je odpočinek.

  • Příroda taky spí, tak si taky trochu odpočiňte, zvolněte svoje pracovní tempo.
  • Zapřemýšlejte co vás nejvíc baví a věnujte se tomu. Koníčky jsou velmi dobrým relaxem.
  • Nebo si jen tak sedněte a začtěte se do knihy, kterou jste už dávno chtěli přečíst nebo dočíst :-).
  • Naplánujte si svoje aktivity a zařaďte tam i odpočinek.
  • Pečujte o svoje tělo. Pokožka a vlasy v zimě trpí střídáním teplot. Tak se trochu hýčkejte. Dopřejte tělu i vlasům hydrataci, třeba i masáž.

Jídelníček

Druhá věc, velice důležitá, je váš jídelníček.

  • Zdravá strava je základ.
  • Dopřejte si dostatek vitamínů, které nám v zimě často chybí. Jezte dostatek zeleniny a ovoce.
  • Vyhněte se jídlům z rychlých občerstvení a nekupujte žádné upravované potraviny, polotovary a podobně.
  • Nakupte základní potraviny a uvařte si dobré jídlo. To vám dodá energii a povzbudí vás.
  • Hýčkejte se nějakým dobrým dezertem. Upečte si třeba závin. Jablka jsou velice zdravá (více o jablkách zde) a vůně čerstvě upečeného závinu, tomu já říkám relaxace :-).

Pití

Při relaxaci nezapomeňte na pití.

  • Dobrý čaj, například zelený, vás nabudí, zlepší imunitu, detoxikuje... A zároveň si u něj odpočinete, popovídáte s rodinou či přáteli.
  • Nebo si dejte bylinkový čaj proti jarní únavě. Ingredience máte všechny většinou v kuchyni: kmín, majoránka, fenykl, tymián, bobkový list. Recept najdete zde.

Procházky

V zimě máme méně pohybu, ani se nám kolikrát nikam nechce, natož cvičit :-).

  • Překonejte to.
  • Nemusíte zrovna do posilovny či běhat, ale vydejte se na procházku. Jděte svižnou chůzí.
  • A když si vyberete slunečný den, zlepšíte si nejen náladu, ale získáte i vitamín D.

Smoothie

Vyzkoušejte smoothie.

  • Je to rychlý přísun vitamínů a minerálů.
  • Smoothie si můžete „poskládat“ na míru podle vaší chuti.
  • Pro toho kdo má rád červenou řepu, mám super tip na smoothie. Červená řepa je totiž obrovským zdrojem vitamínů, minerálních látek, pektinu, zdravých barviv a dalších důležitých látek. Je snadno dostupná a posiluje imunitu i detoxikuje. K červené řepě přidejte mrkev, čerstvý zázvor, citronovou šťávu, vodu a oříšky. O červené řepě se více dočtete zde.
  • Celý recept na smoothie z červené řepy najdete zde.

Napište mi jak zvládáte dlouhou zimu, mrazy a málo sluníčka vy. Najdete mě i na FB: Můj talíř - andromeovyziva.cz.

Kategorie: 
sdílet

Komentáře

Buying Domperidone In Canada Amlodipine Online Pharmacy <a href=http://propecorder.com>fincar finasteride online canada</a> Xenical Sans Ordonnance Prix

Stránky

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
Tato otázka slouží jako ochrana proti spamovacím robotům.

Další články

Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Máslo
7. Únor 2019 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Leden 2019 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Glutamát obsahují párky, klobásy
1. Leden 2019 | Encyklopedie | Co je glutamát Glutaman sodný (E621) - chemicky vyrobená sůl kyseliny glutamové, bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejčastěji používán k dochucení - zvýrazňuje chuť a vůni.  Umami... Zobrazit celý článek.
Rajče, česnek
17. Srpen 2018 | Recepty | Ingredience zralá rajčata česnek tymián sůl olivový olej   Postup Zralá rajčata nakrájíme na půlky, dáme na pekáč s pečícím papírem nakrojenou částí nahoru. Dáme do trouby a pečeme cca 45 minut při 180 ºC. Než se rajčata upečou si připravíme česnek... Zobrazit celý článek.

Stránky